Aandachtspunten buitengevelisolatie

In de meeste gevallen zal men eerst kijken of het mogelijk is om de spouwmuur te vullen met isolatiemateriaal. Heb je geen spouwmuur of is dat niet mogelijk, dan is buitengevelisolatie de beste manier om jouw woning beter te isoleren. Er zijn echter wel 2 aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden:

Aandachtspunt 1: let op koudebruggen

Als je isolatie aan de buitenzijde van je woning aanbrengt moet je extra veel aandacht schenken aan de nieuwe koudebruggen die kunnen ontstaan. Het gaat dan vooral om de isolatie rond de ramen en deuren. Want daar is het niet altijd mogelijk om dezelfde dikte isolatiemateriaal aan te houden. Er is meestal minder ruimte en er wordt dan gekozen voor een dunnere laag isolatie. De oplossing is om het profiel van je ramen te vergroten zodat het diep genoeg is voor de nieuwe geveldikte. Soms is het nodig om het hele raam te vervangen. Check dit goed met de architect/aannemer.

Aandachtspunt 2: vergeet de spouwmuur niet

Als jouw woning een spouwmuur heeft en jij besluit om een buitenmuurisolatie aan te brengen, dan kun je die spouw niet zo laten zoals die is. Dat zou dan een koude luchtlaag zijn tussen twee isolatielagen. Dat is een beetje zinloos, want je zou een deel van je isolatiewaarde verliezen op die manier. En dat zou natuurlijk best wel zonde zijn van alle moeite. Laat jij een muur aan de buitenkant isoleren, vergeet dan niet de spouw van te voren ook op te vullen met isolatie. Dat is gelukkig relatief goedkoop.