Hout

Hout is misschien wel de bekendste soort gevelbekleding. Het geeft jouw woning een natuurlijk en vriendelijk uiterlijk, is licht en zeer gemakkelijk aan te brengen.

De voordelen van houten gevelbekleding zijn onder meer:

  • Warme uitstraling: Hout is een natuurlijk materiaal dat jouw gevel een uniek authentiek karakter geeft. Een houten gevel is tijdloos en past zowel bij historische woningen als nieuwbouw projecten.
  • Veelzijdig: Er is een ontzettend groot assortiment aan houtsoorten en afwerkingen. Je kan voor de natuurlijke look gaan of hout verven in elke gewenste kleur.
  • Snelle plaatsing: Hout is een zeer licht materiaal wat zich makkelijk en snel op de gevel laat plaatsen. Dat scheelt hoge kosten voor arbeid.

1) Thermowood gevelbekleding

Door verhitting wordt zachthout gemodificeerd zodat het sterker wordt en beter beschermd is tegen weersinvloeden. Dit proces wordt vooral toegepast op goedkopere houtsoorten als grenen en vuren. Thermisch gemodificeerd hout heeft een hogere duurzaamheidsklasse dan het originele onbehandelde hout. In België gebruikt men vooral thermowood dat gemaakt is van hout uit Noord-Europese bossen. Dubbel duurzaam dus.

De kosten voor een thermowood gevelbekleding liggen tussen de €40 en €80 per m2. Dat zijn de kosten voor het materiaal zonder plaatsing. Een thermowood gevel gaat zeker 15 jaar mee.

2) Hardhouten gevelbekleding

Hardhout soorten, zoals tropisch hardhouten, zijn bijna allemaal heel erg sterk en vallen in de eerste en tweede duurzaamheidsklasse. Dit betekent dat een hardhouten gevel lang meegaat. Zeker 15 jaar, maar vaak veel langer. Een hardhouten gevel heeft bijzonder weinig onderhoud nodig, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

De kosten voor een hardhouten gevelbekleding met duurzaamheidsklasse 2 liggen tussen de €50 en €100 per m2. Ook dit zijn de kosten voor alleen het materiaal. Een hardhouten gevel gaat ook zeker 15 jaar meer.