Nadelen buitengevelisolatie

Ook kleven er nadelen aan buitengevelisolatie en is het goed om hiervan op de hoogte te zijn alvorens een aannemer in de arm te nemen of zelf aan de slag te gaan. Een overzicht:

  • Nieuwe gevelbekleding: Als je buitengevelisolatie laat aanbrengen zal je daarna ook een nieuwe gevelbekleding moeten aanleggen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor houten sidings of traditionele bakstenen. Wat je ook kiest, het geeft extra werk en kost jouw meer tijd en geld.
  • Niet overal mogelijk: Als jouw gevel aan de rand van je perceel staat, mag je de gevel niet dikker maken. Dat betekent dat het niet mogelijk is om op die secties je huis beter te isoleren (behalve als het mogelijk is om spouwmuurisolatie te laten plaatsen).
  • Vergunning aanvragen: Zodra je iets met de buitenzijde van je woning wilt doen, heb je bijna altijd een vergunning nodig. Zowel de gemeente als de welstandscommissie moet jouw plannen goedkeuren alvorens je mag beginnen met het aanbrengen van buitengevelisolatie. Dit kost tijd en de plannen kunnen ook afgekeurd worden.

Alternatieven voor buitengevelisolatie

Mochten de nadelen te groot zijn voor jou, dan kun je ook op andere manieren je gevel beter isoleren. Wat dacht je van spouwmuurisolatie? Die kan zo in de bestaande spouwmuur gespoten worden. Dus daar heb je geen vergunning voor nodig en het zal je ook minder kosten dan buitengevelisolatie. Ook aan de binnenzijde van de muren kun je isoleren, maar dit geeft veel gedoe en wordt het bewoonbare oppervlak van je huis kleiner.