Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Buitengevelisolatie.be Onafhankelijk advies over buitengevelisolatie!
Buitengevelisolatie.be

Gevelwerken

De gevel van iedere woning zal op een gegeven moment toe zijn aan gevelrenovatie. Verouderde voegen en stenen zullen barsten of afbrokkelen, mosgroei en aanslag kunnen de gevel beschadigen, vocht in de gevel kan leiden tot schimmel en scheuren als het vriest en woon je langs de zee dan zal het zout in de lucht in je gevel bijten.

Gevelwerken voer je het beste zo vroeg mogelijk uit, omdat kleine probleempjes snel kunnen uitgroeien tot grote, en vooral dure, problemen. Er zijn dus vele gevelwerken die je kunt laten uitvoeren. De meest gangbare opties vind je hier op een rijtje.

 • Reinigen: iedere gevel heeft baat bij een regelmatige reinigingsbeurt, vooral als je in de stad woont maar ook in landelijk gebied heeft dit nut. Zure regen is funest voor je gevel en uitlaatgassen kunnen ook ernstige schade aanrichten. Verder is mosgroei, schimmelvorming en andere begroeiing ook erg slecht. Deze stoffen en planten kunnen je stenen beschadigen waardoor deze niet meer waterdicht zijn. Daarnaast zal water in je gevel in de winter uitzetten en barsten en scheuren kunnen veroorzaken. Reinigen is dus een erg goede voorzorgsmaatregel voor als je de levensduur van je gevel wilt verlengen.
 • Impregneren: veel mensen kiezen er ook voor om na de gevelwerken deze te laten impregneren. Je stenen worden dan behandeld met een waterafstotend middel dat diep intrekt en je gevel waterdicht maakt. Ook zal het voor begroeiing veel moeilijker zijn om wortel te schieten en zal vuil zich minder makkelijk aan kunnen hechten.
 • Voegwerk: voegen hebben maar een bepaalde levensduur waarna ze broos zullen worden en zullen gaan kruimelen of barsten. Zo kan er water je gevel binnendringen wat voor vochtproblemen kan zorgen en schade kan aanrichten als het vriest. Tijdens voegwerk wordt de oude voeg verwijderd (machinaal of met de hand) en wordt een nieuwe geplaatst. Als je stenen zich nog in goede staat verkeren kan je gevel er zo weer vele jaren tegenaan.
 • Stenen repareren of vervangen: defecte stenen zullen ook vervangen moeten worden en dit doe je het beste zo snel mogelijk. Laat je ze zitten dan kan je hele gevel gaan barsten en dan is de reparatie aanzienlijk duurder. Defecte stenen kunnen individueel worden verwijderd en worden schoongemaakt en gerepareerd of vervangen.
 • Schoorsteenrenovatie: alle bovenstaande werkzaamheden kunnen ook worden toegepast op je schoorsteen. Deze bestaat vaak uit hetzelfde materiaal als je gevel en mag dus niet worden vergeten.

metser aan het werk

Aandachtspunten

Hierna vind je enkele aandachtspunten waarmee je rekening kunt houden als je gevel toe is aan een renovatie.

 • 1) Renovatie of reparatie?

  Als je op tijd je gevel laat behandelen dan is een grondige reiniging en enkele reparaties her en der vaak voldoende. Laat je je gevel vervolgens ook impregneren dan is deze volledig waterdicht en zal begroeiing en vuil zich minder snel kunnen hechten. Daarnaast werkt dat enigszins isolerend.

  Als je gevel zich in een slechtere staat bevindt dan is een renovatie beter. Je gevel zal dan worden gereinigd, de voegen en defecte stenen worden vervangen en worden geïmpregneerd. In dat geval kun je ook overwegen om je gevel direct te laten isoleren, aangezien je toch al grote werkzaamheden aan het plannen bent.

 • 2) De juiste gevelspecialist

  Vervolgens is het de kunst om de gevelspecialist uit te kiezen die ervaren is in de werkzaamheden en technieken die jij zou willen laten uitvoeren. Je zoekt max. 4 specialisten die je aanstaan, deze vraag je om offertes en vergelijk je ze op verschillende criteria die je van tevoren vaststelt. De specialist die het beste uit de test komt zal voor jou een goed pakket kunnen aanbieden en hier de meest gunstige prijs voor vragen.

 • 3) Vergunning

  Het is verstandig om met jouw gemeente contact op te nemen als je het uiterlijk van je woning wilt veranderen. Over het algemeen mogen esthetische aanpassingen gedaan worden, maar kunnen er in jouw gemeente specifieke regels gelden.

 

Offertes voor gevelwerken ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende gevelwerkers