Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Buitengevelisolatie.be Onafhankelijk advies over buitengevelisolatie!
Buitengevelisolatie.be

Spouwmuurisolatie

Ben je van plan je muren te laten isoleren en heeft jouw woning een spouw, dan heb je geluk. Spouwisolatie is namelijk de goedkoopste, snelste en daarbij een erg effectieve manier om je woning beter te isoleren.

Wat is een spouw?

Een spouw is een lege ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur van je gevel en je treft deze vaak aan in woningen die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976. Woningen die daarvoor zijn gebouwd hebben meestal geen spouw en in woningen van een jongere leeftijd zal de spouw al reeds zijn geïsoleerd.

Hoeveel kost spouwisolatie?

Spouwisolatie is voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Hieronder lees je per materiaalsoort wat het per vierkante meter kost.

 • Glaswol: €15 – €20
 • Steenwol: €17,50 – €22,50
 • Isolatiekorrels: €20 – €25
 • PUR-schuim: €25 – €30
 • Aminotherm: €30

eps-piepschuim isolatie

De prijsopbouw

Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren dan betaal je voor vier componenten, namelijk de arbeidskosten, het materiaal, de machinekosten en eventueel de voorrijkosten. De arbeidskosten nemen het grootste gedeelte in beslag (55%). Het materiaal zelf neemt 35% van de totaalprijs in en de machinekosten 5%. Worden er voorrijkosten gerekend dan is dit meestal 5% van de totaalprijs.

Uit deze opbouw kun je opmaken dat je 55% van de totaalkosten kunt besparen als je de klus zelf uitvoert. Dit wordt echter nauwelijks gedaan, omdat je dan machines moet gebruiken die de meeste doe-het-zelver niet in huis hebben. Daarnaast is spouwmuurisolatie relatief goedkoop en een stuk makkelijker wanneer een specialist dit uitvoert. Dan kun je ook altijd nog gebruik maken van de garantieregeling, mocht dit nodig blijken te zijn.

Aandachtspunten spouwisolatie laten uitvoeren

Spouwisolatie is één van de meest effectieve manieren om je woning beter te isoleren en de terugverdientijd voor deze energiebesparende maatregel schommelt rond de 4 jaar. Er zijn enkele aandachtspunten waar je van tevoren over na moet denken voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren.

 1. Heb ik een spouw?
  Spouwmuurisolatie is helaas niet geschikt voor elke woning. Het spreekt voor zich dat er wel een spouw aanwezig moet zijn. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1976 en is je muur breder dan 24 centimeter dan is de kans groot dat deze over een spouw beschikken. Je kunt dit laten bevestigen door het isolatiebedrijf.
 2. Wat is de staat van de spouw?
  Door middel van een spouwinspectie zal gekeken moeten worden naar de staat van je spouw. Deze moet namelijk wel schoon zijn voordat de isolatie kan plaatsvinden. Soms wordt er in spouw afval en puin aangetroffen. Ook cementresten, vochtbruggen en spouwhaken kunnen problemen opleveren. Gelukkig kunnen de meeste van deze problemen vrij gemakkelijk worden opgelost en betekent het niet dat de isolatiewerkzaamheden niet plaats kunnen vinden.
 3. Is er een kruipruimte?
  Wanneer jouw woning naast een spouw ook een kruipruimte bevat, dan is de kans groot dat deze wordt geventileerd door de spouw. Als deze gevuld wordt met een isolatiemateriaal, dan zal deze ventilatie niet meer plaats kunnen vinden. Je kruipruimte kan dan vochtig worden en dit kan tot vochtproblemen leiden in het woongedeelte. Zorg dus dat je de kruipruimte op een andere manier kunt ventileren, zodat deze regelmatig wordt voorzien van frisse lucht.

Welke isolatiematerialen zijn er beschikbaar?

Er zijn erg veel isolatiematerialen beschikbaar voor spouwmuurisolatie en deze worden ook steeds beter en verder ontwikkeld. De meest gangbare materialen zijn glas- en steenwol, isolatiekorrels, PUR-schuim en aminotherm.

 • Glas- en steenwol
  Deze opties zijn ideaal als je een brede en schone spouw hebt. Glas- en steenwol isoleren naast warmte ook geluid en zijn brandwerend.
 • Isolatiekorrels
  Is jouw spouw smal, dan kunnen niet alle materialen worden ingespoten. Isolatiekorrels zijn dan ideaal omdat deze ook met minimale dikte een goede isolatiewaarde kunnen realiseren. Daarnaast zijn ze duurzaam en kunnen ze nauwelijks vergaan.
 • PUR-schuim
  Dit is de duurste optie, maar als je last hebt van doorslaand vocht kan dit je een oplossing brengen voor je problemen. Niet alleen heeft PUR-schuim een uitstekende isolatiewaarde, het dicht ook alle kieren en gaten in je muren waardoor deze weer volledig waterdicht worden.
 • Aminotherm
  Dit isolatiemateriaal lijkt een beetje op scheerschuim en kan via boorgaten in de spouwmuur worden gespoten. Het vult alle gaten en kieren op en wordt daarna ook erg hard. Aminotherm heeft een hoge isolatiewaarde en is tevens ook een van de duurste opties die je hebt.

 

Offertes voor buitengevelisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten